Кафе у Парижі готує страви з напівзіпсованих продуктів [ Редагувати ]
Те, що одні вважають сміттям, для інших - справжня знахідка. У Парижі відкрили ресторан, де готують страви з поганих продуктів. Таких, що іще не зіпсувалися, але вже втратили товарний вигляд.
Щоб добро не пропадало, один парижанин вирішив готувати з них їжу для свого ресторану. Культура, яку сповідує цей дивний ресторатор, має спеціальну назву фриганізм. У Європі вона стає дедалі популярнішою.
До початку обіду - лічені хвилини. Тож приготування страв у ресторані йде повним ходом.
"На перше - крем-суп із селери з картоплею та лісовими горіхами, на друге - картопля, запечена з грибами і брокколі". - говорить Флорьєн, кухар.
На перший погляд, це звичайне вегетаріанське меню. Але у ньому є одна хитрість. Все у "Фріган Поні" приготоване з продуктів, які могли б опинитися у смітнику.
Алладін - засновник "Фріган Поні". Таких як він - називають фріганами. Їхня філософія - безвідходне споживання задля збереження навколишнього середовища. Продуктовими залишками чоловік харчується уже сім років. Щоп'ятниці він приходить на цей величезний оптовий ринок у передмісті Парижа, і забирає цілком їстівні продукти, які ніхто не купив.
Цибуля, капуста і ще з десяток інших викинутих продуктів - таких, як молоко, кабачки, гриби і картопля.
"Сьогодні у нас грандіозний урожай. Маємо чудові органічні продукти, і їх досить багато. Так що вистачить на цілий уїк-енд", - говорить Алладін Чарні засновник ресторану "Фріган Поні".
Розташований незвичайний паризький ресторан - прямісінько біля дороги, і працює тільки з добровольцями. Вони щовечора складають меню, з огляду на ті продукти, які мають. Девіз ресторану "жодних відходів", а клієнти платять стільки, скільки можуть.
"Для мене тутешня філософія дуже близька. Я була педагогом, і привчила учнів зважувати все, що вони викидали в їдальні", - говорить відвідувачка ресторану.
За даними ООН, майже третина їжі, яку виготовляють у світі, потрапляє до смітника. Це понад мільярд тон щороку.
Проекти із боротьби з відходами стають дедалі популярнішими на Заході. Але таких, як це паризьке кафе - обмаль.