Чорна смородина: чи прибуткова ягода для промислового вирощування [ Редагувати ]
Україна одна із лідерів з вирощування чорної смородини в Європі. Цією ягідною культурною засаджені тисячі гектарів. І кількість фермерів, які вводять її в себе в господарстві, лише збільшується. Чому ця ягода така популярна серед українських аграріїв? Де її вирощують найбільше? І як вплинула війна на цей вид агробізнесу?
Ми на полі саджанців смородини. Тут у нас є площа шість гектарів.
Володимир показує своє господарство. Розповідає: у фермерському бізнесі вже десять років. Вирощує різні культури. Має поля із суницею, порічкою, аґрусом, фундуком, аронією, жимолостю. Але найбільші площі під смородиною.
Ми вирощуємо саджанці смородини для механізованого збору врожаю. Особливість їх в тому, що коли ми збираємо саму ягоду, коли вона зривається, то вона виходить чиста, суха, без мокрого відриву.
Розсадник пана Володимира налічує до пів мільйона саджанців. І є одним із найбільших в Україні.
Цей саджанець посаджений минулої осені і зараз, по суті восени цього 2024 року, ми будемо їх копати. На ці саджанці вже є замовлення.
Смородина дуже прибуткова ягода для промислового вирощування, каже Володимир.
Володимир Тимків, фермер:
Ціна на смородину цей рік висока, в районі 70 гривень забирають на заморозку із під комбайна.
Смородина поруч із лохиною і малиною входить в топ найбільш поширених у країні ягід. Нею нині засаджені приблизно чотири із половиною тисячі гектарів. І з року в рік площі збільшуються.
Олександр Ярещенко, заступник директора інституту садівництва Національної академії аграрних наук України:
Україна друга в Європі і фактично друга у світі з виробництва смородини чорної. Станом на минулий рік виробництво смородини оцінювалося десь близько 25 тисяч тонн - валовий збір всього в країні.
Володимир Тимків, фермер:
Попит почав підніматися на самі саджанці, потім почалася війна - впав, і зараз, бачу, знову тенденція, через те, що ціна пішла вгору, є зацікавленість у багатьох фермерів.
Смородини більше вирощують у північних, центральних та західних областях.
Олександр Ярещенко, заступник директора інституту садівництва Національної академії аграрних наук України:
Частина насаджень попала в окупацію. Але за нашими оцінками, це насправді невелика частина - можливо, близько 15-20 %. Вплив війни на виробництво смородини дещо мінімізований.
Це мають бути відповідні ґрунти під саму культуру, потрібен клімат. У нас на Заході країни вона гарно розвивається і росте. І вона може рости навіть поки що без поливу. Якщо брати південь і схід країни, то там смородина не росте через більшу посуху і через вищу температуру.
Та й сорти вирощують переважно української селекції.
Олександр Ярещенко, заступник директора інституту садівництва Національної академії аграрних наук України:
Зокрема, це сорти нашого інституту садівництва. Вони мають більші плоди. Не гіршу врожайність. Більш десертний смак. І саме ці особливості оцінили виробники смородини в Україні.
Ринок свіжої смородини в Україні більший, ніж в будь-якій іншій європейській країні, кажуть представники інституту садівництва. І багато урожаю переробляється всередині країни - на джеми, соки, наповнювачі.
Володимир Тимків, фермер:
Ця культура одна із найбільших по вмісту вітаміну С. Смородина має набагато більше вітаміну С, ніж навіть лимон, в декілька разів.
Цінна не лише ягода. За відповідної технології - зі смородини можна отримати ефірну олію.
- Ось так легко потягніть і понюхайте руку. - Пахне смородиною. - Кожна смородина знизу листка має ефірну олію. Бачите, тут є такі крапки, це ефірна олія.
Використовувати ефірну олію зі смородини можна буде в ароматерапії, харчовому виробництві та парфумерії.