"Бобовищанське гроно": винороби Закарпаття влаштували традиційний фестиваль [ Редагувати ]
На Закарпатті цими вихідними вино ллється рікою. Тут вже четвертий рік поспіль проходить фестиваль виноробів. Вони презентують свою продукцію та діляться. На святі побувала Мар'яна Мартин.
В національних костюмах з барабанами, скрипками та баянами у руках, учасники фестивалю "Бобовищанське гроно" - рушили сільськими вулицями .
Різнобарвна урочиста колона розтягнулася на кількасот метрів. Учасники з Мукачівського району несуть повні діжки винограду. Врожай кажуть, цьогоріч багатий.
Наступного року цей виноград перетвориться на ароматне фестивальне вино. Спочатку із грона вичавлюють сік. За давньою традицією це можуть робити лише жінки. Адже вони зазвичай легші за чоловіків, тож не руйнують структуру виноградної кісточки, а вона додає вину терпкості.
Аби напій був без терпкого присмаку, чавитимемо виноград ногами - для цього їх треба добре вимити. Згодом, можемо приступати до робити.
Поки готують сік для майбутнього вина, на фестивалі рікою ллється вино минулорічного врожаю.
"Ароматне прошу, дегустуйте", - запевняє Марина Кугутич, винороб.
"Бездоганне! - Дійсно, цілий букет!", - схвалюють Анджела Данкулинець та Ганна Кермаз, гості фестивалю.
Частують тут не лише вином, а й родзинками.
"Гей, шановні гості заходьте, заходьте на шкварочки! Свіженькі! Вчора різала, а ось домашня настоянка", - закликає Вікторія Легаза, господиня з села Шенборн.
А поки гості розважаються, працює дегустаційна комісія. Вона має визначити найкращих виноробів.
"Можу сказати, що є позитивна динаміка - з року в рік вина стають кращі, асортименти стає більший. Тому, як на мене, - гарні вина. Ьрошки було важко, бо взірців було досить багато", - говорить Олександр Ковач, голова дегустаційної комісії конкурсу "Бобовищанське гроно".
Переможець Іван Мишкулинець - ділиться секретом найкращого вина.
"Секрет - праця, праця, натхненна праця і кожен день послідовно треба працювати і буде в цьому якийсь результат", - говорить Іван Мишкулинець, винороб.
Цьогоріч фестиваль проходить вже вчетверте. А започаткували його саме в Бобовищі, адже назва цього колоритного села на місцевому діалекті означає "місце, де вирощують вино".