В Києві на фестивалі веганів представили унікальні страви [ Редагувати ]
Ковбаса без м'яса, випічка без яєць та морозиво без молока. Альтернативне пісне меню склали в Києві на фестивалі веганів. Так вирішили довести смачне може бути й корисним. Причому не для окремих людей, а планети загалом.
Сервелат на фестивалі веганів. Ніби нонсенс, а насправді все логічно, запевняє ковбасних справ майстер Оля із Харкова. У дівчини таких смаколиків ціла ятка. Тут ані м'яса, ані тваринних жирів. Натомість їх замінники соя, пшеничний білок, кокосова олія та червоний рис. Проте на смак від звичайного непісного продукту не відрізниш.
"Це назва така ковбаса, так. А це сайтановий продукт у формі ковбаски. Запевню, якщо, ви візьмете її додому, наріжете друзям, чоловікові, татові, мамі всім, навіть собаці і котові вони його будуть їсти, тому що це наскільки смачно!", - сказала Ольга Євса, учасниця фестивалю
Утім, краще один раз спробувати. Дегустація на місці - так би мовити, не відходячи від каси.
"Десь більше відчувається спецій, десь менше, але принаймні за смаком їстівне", - сказав Павло Єременко, гість фестивалю
"Дуже смачна така трошки солоненьке і схожа дійсно на ковбасу", - сказала Анна, гостя фестивалю
Олеся і Павло гостей дивують десертами. Свої тортики та тістечка через яскраві кольори називають космічними. Усі інгредієнти в них теж рослинного походження. Без молока, вершкового масла і яєць майстри примудряються робити бісквіти, різноманітні суфле і навіть Наполеон.
"Багато рецепти це просто улюблені знайомі смаки, там з дитинства якісь дуже смачні пиріжки або тортики, які подобалися. Просто адаптовані на веганські лад", - сказала Олеся Підройко, учасниця фестивалю
Веганство - це стиль життя, кажуть його прибічники. І йдеться не лише про їжу. Косметика, одяг і взуття, за їхнім переконанням, теж треба виробляти гуманно - без шкоди тваринам та природі. І це більше ніж просто модний тренд.
"Я зараз цитую доповідь ООН: глобальне зрушення в сторону веганства, необхідно, щоб врятувати світ від змін клімату, тому що промислове тваринництво відповідальне за 51% викидів в атмосферу і це є основною причиною змін клімату на планеті, які зашкоджують всьому живому і в тому числу людині", - сказав Павло Вишебаба, організатор фестивалю
"Все таки більше тих, хто хоче дізнатись про це, радує, бо ми робимо фестиваль не тільки для своїх, а ми робимо фестиваль для всіх, для того щоб люди побачили, що можна гарно жити, ні в чому собі не відмовляти - етично", - сказав Сергій Бойко, співорганізатор фестивалю
Такий фестиваль у Києві проходить уже вдруге. Цьогоріч у ньому взяли участь виробники з п'яти областей України. Десять відсотків від коштів, зібраних тут, організатори перерахують на користь зоозахисних та екологічних проектів.
Поліна Спасенко, Максим Чеблін, Новини, ТК "Інтер"