У Чернівцях влаштували парад страв із гарбуза [ Редагувати ]
Король осіннього меню. Це про гарбуз, який саме заходить у свої права на українських кухнях. Парад страв із нього - влаштували студенти у Чернівцях. А весь виторг вирішили віддати на доброчинність. Ольга Паламарюк була на святі.
Цього дня студенти-кулінари чекали більше, аніж канікул. На Центральній площі частували містян своїми шедеврами. Серед родзинок свята ось цей гарбузовий пай. Його кондитери випікали понад чотири години.
"Начинка в нас гарбузово-яблучна. Гарбуз ми спершу варили, а потім запікали", - говорить Анастасія Журавель, студентка.
На площі встановили ятки із смаколиками. Тут і кекси, і салати, і млинці, й навіть супи усе з гарбузів.
"Це в нас гарбузовий крем-суп. Він іде на основі головного інгредієнту - гарбуза, а це в нас - пунш. Ви також робиться на основі гарбуза та яблук. І от такий в нас получається пунш", - говорить Юлія Стоянова, студентка.
За свої ласощі студенти просять небагато від 10 до 20 гривень. Кажуть, готували все з натуральних інгредієнтів.
"Знаєте, я вже втретє на цьому заході. Я третій раз беру такий самий млинець. Знаєте чому? Тому що він дуже смачний".
Буковина гарбузовий край, розповідають кулінари. Однак, як готувати страви з гарбуза знає далеко не кожна господиня. А дарма. Бо, окрім чудового смаку, він володіє ще безліччю корисних властивостей.
"Гарбуз містить багато вітаміну В та С. Бета-каротину, так само, як і в моркві" "багато сніданків легких можна приготувати. Зараз популярна вівсянка - вівсяноблін можна готувати із пюре гарбуза", - говорить Олександра Ротар, викладачка.
Свято гарбуза в Чернівцях влаштовують уже шостий рік поспіль.
"Ми не ставили за мету заробити кошти. Ми ставили, по-перше, реалізувати, представити свої рецепти, віднайдені у скринях у бабусі. Продемонструвати нашу майстерність, вмілість, творчість, креативність - тому що дуже багато нових технологій", - говорить Тетяна Незвещук-Когут, викладачка.
Усі вторговані від продажу кошти студенти передадуть на доброчинність.