В Нидерландах прошел знаменитый фестиваль сельди [ Редагувати ]
У Нідерландах напередодні кілограмами споживали сиру рибу. Там пройшов знаменитий фестиваль оселедця. Цій традиції уже майже п'ять століть. На святі "першої риби" делікатесами поласувала і наш кореспондент Оксана Кундіренко.
Столітній рибацький човен підпливає до місця, яке століття тому було найбільшим портом у морському королівстві Нідерландів. Влаардінген - саме тут жили майже всі рибалки країни і саме вони започаткували цю традицію.
У наші дні свято оселедця - радше гарний привід одягти дерев'яні черевики і національні костюми. А також скуштувати першу рибину. Після того, як професійні дегустатори схвалюють смак - діжка відправляється до столу самої королеви.
Тйерк Бруінсма, мер Влаардінгена:
- Я дуже гордий, що колись це місце було найважливішим портом у країні. Тут кожен займався виловом оселедця, кожен з цього жив. Зараз все змінилося, але люди все ще люблять і рибу, і наші традиції.
Їі не варять, не жарять, не маринують - лише сіль. Сирий оселедець найкраще смакує… просто сирим. Головний секрет - ширше відкривати рота.
Джоана, гостя свята оселедця:
- Сьогодні ми з'їли по дві рибини, а зазвичай під час свята можемо і п'ять проковтнути. Хоча, знаєте, це недешеве задоволення. Радше делікатес.
"Оселедцевий сезон" стартує з початку липня. Саме влітку ця риба досягає оптимальних розмірів і рибалки поспішають наповнити свої сіті. Протягом всього літа у Нідерландах - на вулицях розставлені палатки, де продають лише солону рибу.
Оксана Кундіренко, кореспондент :
- Нідерланди давно втратили першість у вислові оселедця, але все одно з'їдають найбільше цієї риби, ніж будь-яка інша нація. 12 мільйонів тон щороку - і не важливо, що вона із Норвегії чи Данії.