У Франції зірки кулінарного мистецтва розкрили секрети приготування дешевих страв [ Редагувати ]
Готувати з любов'ю до ближнього. У Франції зірки кулінарного мистецтва вчать студентів-кухарів готувати ощадливо, аби не викидати нічого зайвого на смітник. А готові обіди передають нужденним. Якими рецептами діляться шеф-кухарі?
У студентів паризького кулінарного коледжу практичне заняття. В одному з "мішленівських" ресторанів готують обід під наглядом зіркових кухарів.
Рафаель Моссері, студент:
Ось тут у нас чечевиця з морквою, цибулею і часником. Плов з карі. А ще тушкована капуста.
Молодь вчать і кулінарному мистецтву, і людяності. Майбутні кухарі готують для нужденних. Страви передають благодійній асоціації, яка опікується жінками, котрі опинилися на вулиці.
Івонна, мігрантка з Камеруна:
Дуже смачний обід, вегетаріанський і корисний. Ще й приготований з душею - це надзвичайно приємно.
Уроки для молоді влаштувала асоціація французьких кухарів. До участі запросили вісімдесят знаних кулінарів з різних французьких міст. Вони вчать майбутніх шефів ощадливо використовувати інгредієнти. І готувати з того, що часто вважають відходами.
Джулія Седіфдіжан, шеф-кухар:
Щодня залишки їжі чи зайві продукти йдуть на смітник. У великих ресторанах часто скасовують банкети - і тоді закуплені інгредієнти теж можуть просто викинути, навіть коли термін придатності в них ще не скінчився. Важливо, аби молодь розуміла, що це неправильно, і вчилася ділитися з ближніми.
До благодійної ініціативи долучилися п'ятдесят освітніх закладів, де вчать на кухарів.
Вінсент Брассар, президент асоціації La Tablée des Chefs:
Якщо ти вже навчився готувати, маєш диплом, ти не можеш дозволити, щоб поруч люди були голодними. Це наш перший принцип. Другий полягає в тому, що ми переймаємося проблемами навколишнього середовища. Важливо ощадливо користуватися тим, що дає природа.
Студенти займаються волонтерством із задоволенням. Кажуть, що без засобів до існування може опинитися кожен. Адже за останній рік через карантин роботу втратили сто тридцять тисяч їхніх старших колег - працівників ресторанів і готелів.