На Закарпатье прошел фестиваль гентешев-поваров [ Редагувати ]
Фестиваль гентешів-кухарів відбувся у закарпатському селі Геча. Шістнадцять команд із України, Угорщини та Сербії змагалися, хто краще приготує страви із м'яса просто на очах у глядачів. За смачними перегонами спостерігали і наші кореспонденти.
У команді із Сербії - четверо учасників. За головного - кухар Ондраш. Вирішив вразити гостей фестивалю та журі своїми фірмовими котлетами. Їх готував за особливим рецептом на відкритому вогні.
Ондраш Ворбо, кухар із Сербії:
- Котлети будуть особливо смачними, якщо змішати три види м'яса - свинину, телятину і баранину, додати цибулю і паприку. Звісно, є ще інгридієнти, про які я вам не скажу - це таємниця.
Усі учасники готують страви угорської кухні - вони гострі й жирні. Найпопулярніша - бограч. На приготування цього супу закарпатський повар Янош Ердей використав майже двадцять кілограмів м'яса, стільки ж картоплі та по п'ять кілограмів цибулі й моркви.
Янош Ердей кухар із Закарпаття:
- Тудуже много овочів, кладуть перець: чорний перець, красний перець, крем-гуляш, часнока много йде, лука много йде.
Усього на фестивалі приготували з десяток м'ясних страв. Серед найсмачніших - сейкей капусто - свинина з квашеною капустою, попрікаш - варене сало з м'ясним прошарком із червоним перцем, та гурка - ковбаса з рисом. За порцію смакоти на фестивалі просили від двадцяти гривень. За кілограм домашньої ковбаси - від п'ятдесяти. Гостям, особливо - іноземцям - кулінарне свято дуже сподобалось.
Якоб Фолдештерн турист із Голландії:
- Ще здалеку ми відчули запах чогось дуже смачного. Тут надзвичайно доброзичливі люди. Я обов'язково розкажу про фестиваль удома, в Голландії, і наступного разу приїду сюди з друзями.
Найкращими гентешами визнали закарпатських кухарів: вони приготували найсмачніші м'ясні стейки та ковбаси. Переможці отримали в подарунок сто-двадцяти-кілограмову свиню.
Андрій Борис. Марина Коваль. Юрій Ковальов. Новини. телеканал Інтер. Закарпаття.