На Закарпатье открыли музей виноделия [ Редагувати ]
На Закарпатті відкрили музей виноробства. Тут розказують непросту історію цієї справи в регіоні. В експозиції музею - знаряддя праці, за допомогою яких виготовляли й досі виготовляють вино. Таємниці виноробів дізнавались і наші кореспонденти.
Музей відкрили у старовинних підвалах кінця тринадцятого століття. За переказами, саме тут зберігали вина берегівські пани. Тепер можна ознайомитися із "шляхом", який проходить вино - від лози - до келиха.
Іван Шепа директор музею виноробства м. Берегове:
- У першу чергу виноград збирається каткою, заноситься в дробівку, ізмільчається, стоїть. Після того звідси з цієї бочки вибирається винограда і цими пресами пресується.
Преси зроблені з дерева. Залізо небезпечне - окиснює вино. Ось цей прес, кінця дев'ятнадцятого століття, селяни виготовили власноруч. А цей - початку двадцятого - заводський - привезли до Закарпаття з Чехії. Перші згадки про виноробство в регіоні датовані тисяча двісті сороковим роком. Ця справа переживала тут і злети, й падіння.
Іван Шепа, директор музею виноробства м. Берегове:
- Наприклад дійшов до таких документів, що у 1903 році у два раз були дорожчі берегівські виноградники, з виноградників, з винограду зроблене вино, чим у Токаї.
У середині двадцятого століття в регіоні навіть професія така була - охоронець виноградників. Та вже у вісімдесятих - усі плантації винищили - через сухий закон. Було втрачено багато сортів винограду. Однак у музеї зібрано лозу урожаю різних років.
Іван Шепа, директор музею виноробства м. Берегове:
- Знаю, що 250 сортів винограду росте на берегівських пагорбах. Дуже багато людей, наприклад, мають свої власні виноградники, а не можуть віднайти цей сорт, якщо людина сюди принесла одну гроздь, або листок може оприділити.
Виноробство у Закарпатті лише починає відроджуватися, каже директор музею. У Береговому створили навіть винний лицарський орден, який об'єднав усіх регіональних виноробів.
С. Чернецька, Марина Коваль. Юрій Ковальов. Новини. Телеканал Інтер. Закарпаття.