Реформа їдалень: яка ситуація у сільських школах [ Редагувати ]
Кебаб, різото, скрамбл і фрітата - і ще 160 страв. Таким багатим меню мали ще з вересня годувати дітей у школах. Та в закладах освіти заявили - не готові! Тож Кабмін відтермінував реформу до січня.
Яка ситуація зараз? Чи у всіх школах учні перейдуть на нове меню? І які нагетси та булгур чекають на сільські школи?
У шкільній їдальні Березівської гімназії кипить робота. За кілька хвилин – перерва, отже, сюди рине натовп школярів.
Марія, кухар Березівської гімназії:
Сьогодні у нас картопля, риба і салат з капусти.
Меню традиційне, кажуть кухарі. Щоправда, більшість страв оновили на сучасний лад.
Марія, кухар Березівської гімназії:
Були у нас міністроне уже, і нагетси були. Салат з буряка теж робимо по Клопотенку із сухариками.
Яна, учениця Березівської гімназії:
Піцу коштувала, багато чого. Мені тут все смачно.
Нове шкільне меню розробила група дієтологів і фахівців Міністерства охорони здоров'я на чолі з кухарем Євгеном Клопотенком. Загалом це 160 страв - скрамбл, фрітата, суп Авголемоно, чилі кон карне, болоньєзе, кебаб, різото, булгур... Шкільні кухарі зізнаються: назви деяких донедавна навіть не чули. Тож нині активно рецепти вивчають …
Марія, кухар Березівської гімназії:
-З січня вам буде легко повністю перейти на новий раціон? - Я не знаю.
І проблема зовсім не в складності страв, пояснює підприємець Ольга Марчак, яка проводить харчування до гімназії. А в тому, що деякі з них просто не має на чому готувати. Шкільні харчоблоки відповідно до реформи не модернізували.
Ольга Марчак, підприємиця:
В оновленій кухні дуже важливою є посудомийна машина, пароконвектомат, щоб дітям пекти булочки, тістомішалка...
А ще - електричні сковорідки, марміти, парові каструлі, овочерізки, окремі комори з вентеляціями для городини й садовини... Загалом, перелік нових вимог і норм, які Уряд затвердив - довжелезний… Утім у цій сільській їдальні з переліченого немає геть нічого.
-Їдальня гімназії обладнана плитою, в якій є духовка…А також маємо ще одну плиту.
Окрім цієї школи, Ольга Марчак забезпечує харчування школярів ще в чотирьох сільських закладах. Каже: там ситуація не краща. Лише в одному є необхідне обладнання. А ще підприємиця підрахувала, що шкільне меню тепер неабияк здорожчає - щонайменше на 80 відсотків.
Ольга Марчак, підприємиця:
Ми робили вже калькуляцію три місяці назад, коли буряк ще був по вісім. Того що зараз його ціна змінилася на 18. То 3 місяці назад примірне меню на один день на сніданок, то приблизно 38 гривень собівартість. Обід 40-43. Зараз двадцять.
До нового харчування у Івано-Франківській громаді повністю готові лише половина шкіл,- констатують у міськраді.
Вікторія Дротянко, заступник міського голови Івано-Франківська:
Майже в кожному селі ОТГ потрібно робити докуповувати та бажано робити оновлені ремонти в харчоблоках..
Наталія Микула, заступниця директора департаменту освіти Івано-Франківської міської ради:
Недостатньо видати постанову Кабінету міністрів і там на папері прописат, що змінюємо меню, маємо дати і те, і те. Якщо ми дбаємо про здоров'я дитини, це все-таки держава з державного бюджету мала би дати. Тому що на сьогодні місцеві бюджети чи обласні вони це просто не потягнуть.
У Міносвіти запевняють: гроші виділяють … але поступово. Торік із держбюджету на оновлення шкільних харчоблоків спрямували чотириста мільйонів гривень. За ці кошти модернізували майже дві тисячі кухонь.
Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України:
Наступний рік півтора мільярди в бюджеті першого читання записана субвенція на ремонт і обладнання харчоблоків півтора мільярди гривень.
-Цього вистачить? - Шо? Не вистачить, але це перший крок. В державі багато проблем і чарівної палочки для всіх немає.
Новим шкільним меню урядовці планували порадувати ще з вересня. Але згодом дали чотири місяці на перехідний період. Тож із першого січня воно стане обов'язковим для всіх. Хто не встигне "реформуватися" - платитиме чималі штрафи.