Моряків України годуватимуть за стандартами НАТО (відео) [ Редагувати ]

Корейка з шампіньйонами та черешні на десерт. Українська армія - переходить на нову систему харчування, за стандартами НАТО. Тепер їжу військовим готуватимуть не приватні структури, а власні кухарі. Переваги вже оцінили військові морської бази ВМС на Одещині. Перевести на нову систему харчування всю армію в Міноборони обіцяють до кінця 2019 року.
База військово-морських сил в Одесі. Досі їжу для матросів та офіцерів готували приватні фірми-переможці тендерів. Тепер компанії, які пройшли тендерні процедури, можуть лише постачати сюди харчі. А готуватимуть - уже самі військовослужбовці та штатні кухарі Міноборони.
"- На первое - рассольник и суп с макаронами!".
Різноманіття та вибір страв за бажанням - ось головний козир нової системи. Наприклад, на обід можна взяти овочеве рагу з котлетою або рис із м'ясом, потім доповнити це сиром з ковбасою - і здобною булкою з яблуками. Андрій Солдатков служить із кінця 90-х. Пам'ятає в армії і гнилу картоплю з капустою, а на перловку - вже й дивитися не може. Харчування по-новому для нього - це передусім якість.
"То не каша, яка не вивалюється, коли ти перевертаєш тарілку! То - нормальний розсипчастий рис. Ти утримуєш задоволення від харчів", - говорить Андрій Солдаков, військовослужбовець військово-морської бази ВМС ЗСУ.
При замовленні продуктів з каталогу Міноборони можна обирати - понад триста найменувань: від шампіньйонів та свинячої корейки до апельсинів і кави з вершками. При цьому в кухарів є можливість дозамовляти інгредієнти та урізноманітнювати меню - відповідно до власної фантазії та вмінь.
"Если это плов, значит, можно выбрать рис длинный шлифованный, заказать под него мясо - баранину или мясо говядину, также можно заказать куркуму. Кетчуп можно взять по своему желанию, горчицу", - говорить Олександр Кустанович, начальник продовольчої служби тилу командування ВМС ЗСУ.
Керівництво їдальні вивчає, які страви більше смакуватимуть морякам, а потім - складає меню, враховуючи їхні побажання.
"Мы запланировали, допустим, сегодня пятьдесят процентов крупы, пятьдесят процентов картошки. Если съёли больше картошки - в следующий раз планируем больше картошки и меньше крупы. Если съели черешню - значит больше черешни. Либо апельсины, либо яблоки", - говорить Владислав Кочержинский, в. о. начальника їдальні військово-морської бази ВМС ЗСУ.
Поки що - експеримент, як кажуть військові моряки - проходить на ура. Головна ціль реформи - зробити забезпечення харчами збройних сил за стандартами НАТО - прозорим, та усунути можливість корупційних схем. Невдовзі нову систему харчування впровадять і в інші підрозділи ВМС України.