Китай готується до фестивалю осені [ Редагувати ]
Найголовніший символ свята - "мункейк", що означає місячне тістечко. Такою випічкою жителі Піднебесної пригощають один одного. Рецепт налічує не одну сотню років. Як і з чого печуть мункейки - про це в наступному матеріалі.
Білосніжна форма, фартух і ковпак. - Це шеф-кухар ресторану одного з найдорожчих готелів Гонгконга. Їп Ван-Ва дозволив знімати у "святая святих" - на кухні закладу. Нині він чаклує тут над мункейками. Цю випічку традиційно дарують, нею обмінюються, або просто ласують під час фестивалю осені. Рецептом Ван-Ва не ділиться, проте розкриває деякі таємниці, - чому його витвори такі смачні.
"Я ніколи не думав, що робитиму такі популярні мункейки. Хоч як би ти намагався зробити їх кращими - вигляд у них все одно буде не надто привабливий. Тут треба більше думати про смакові якості та інгредієнти, які зроблять випічку - особливою. Попит на наші мункейки щороку збільшується. Але жодного разу не траплялося, щоб комусь не вистачило тістечка", - розповідає Їп Ван-Ва, шеф-кухар.
Версій - звідки взялися мункейки у китайців - кілька. Одна з них сягає 14 сторіччя. Тоді нібито повстанці мали сповістити невільників про початок перевороту, і вигадали, що інформацію про це напишуть на тістечках - але зашифрують її. Саме тому дотепер на мункейках зверху малюють візерунки або ієрогліфи. Перед випічкою - змащують жовтком і присипають кунжутом. Начинка всередині може бути різною.
Кухар Ван-Ва зробив свою власну печатку - дерев'яну. Тричі пропускає кожен мункейк через спеціальний отвір. І тістечко виходить - з візерунками та написом. Шість таких мункейків в упаковці від Ван-Ва обійдуться - у 65 американських доларів.
Фестиваль осені - китайці відзначають після жнив. Збираються у родинному колі, або відвідують близьких друзів, яких давно не бачили. У гості обов'язково беруть із собою мункейки.
"Фестиваль ось-ось почнеться, а ще стільки усіляких приготувань! Традиційно усі збираються у родинному колі і ласують мункейками. Тож запасаються тістечками, щоби потішити своїх близьких. Ми приїхали до Гонконга до родичів, тож обов'язково прихопимо з собою традиційну випічку", - говорить Лам Мей-Йу
У Китаї фестиваль осені - важливе свято. Воно поступається хіба що Китайському Новому року, що припадає на кінець зими або початок весни.