У Брюселі ласують українським борщем, салом і варениками [ Редагувати ]
Українським борщем, салом і варениками - ласують цими вихідними у Брюсселі на фестивалі їжі. Кому цікава наша кухня у європейській столиці? - розкаже Олена Абрамович.
"Їж, Брюссель" - так називається гастрономічний фестиваль, який щороку відбувається у столиці Євросоюзу. Центральний парк міста на кілька днів перетворюється на суцільне кафе, де можна замовити страву з будь-якого куточка планети.
Аромати так приваблюють, що хочеться скуштувати все. Ще б пак. Кожен стенд - не просто національна кухня, а страви у виконанні найкращих рестораторів країн. Буває, і від закладів з мішленівськими зірками.
А ціна, як для Брюсселя, дуже демократична і скрізь однакова - 9 євро, тобто 300 гривень - за страву від будь-якого ресторану. Є тут і кухарі з Києва - упізнаємо за кольоровим логотипом міста і шматочками сала на прилавку.
"Ой, вчора були вареники, ми робили смажені в овочевому соусі. Дуже-дуже багато - біля 2 тисяч ми продали штук. Всі спрашують борщ, але борщ у нас буде завтра", - говорить Павло Васянович, шеф-кухар із України.
Сьогодні в меню - шаурма з тушкованою качкою та закуска під назвою "єврейське весілля". Третина клієнтів - діаспора з України й пострадянського простору.
"Дякуєм усім, дуже файно дякуєм".
Зупиняються й бельгійці - для них це екзотична кухня.
"Суто із цікавості - ми нічого не знаємо про українські страви, тож просто захотіли скуштувати. Меню привабливе, інгредієнти хороші", - говорить Летиція, жителька Бельгії.
"Я обрала шаурму, і мені сподобалося - дуже смачно", - говорить Марінелла, італійка.
"Мені теж сподобалось. Але, думаю, якщо ми хочемо по-справжньому оцінити кухню, то треба куштувати на місці. Тобто нам варто відвідати Україну", - говорить Марко-Антуан, житель Белігії.
Чи безпечно їхати й чи потрібна віза - запитання, які ставлять бельгійці, скуштувавши українські страви.