Масштабний недосол: чи варто бігти в магазин за кам'яною? [ Редагувати ]
Масштабний... недосол! Зараз в Україні - люди у паніці скуповують... сіль. Та чи варто бігти в магазин - з мішками за кам'яною.
Чи буде дефіцит продукту? Моя колега Каріна Вакарєва вже знає всі відповіді.
Поки Україна зі світом шукають шляхи, як уникнути глобальної продовольчої кризи, з полиць вітчизняних супермаркетів зникла... сіль. Кам'яна, у звичній сірій упаковці. І тепер знайти цей продукт - ще той квест.
Я пошла на базар. Сказали нету, будет завтра. - Нігде не бачила, нігде нема.
Карина Вакарєва, кореспондентка:
В цьому магазині солі немає вже днів зо п'ять. А як тільки з'являється - одразу розбирають. На полицях є тільки ось така. Гімалайська. За 670 гривень.
Через ажіотаж деякі продавці навіть вивішують на дверях таблички про те, що солі у продажу немає. Водночас якщо в магазині сіль є, то ціна на неї кардинально відрізняється від старої.
Чула від людей, що була пачка - 40 гривень. - В інтернеті бачили - 95.
Карина Вакарєва, кореспондентка:
А це один зі столичних супермаркетів. На полицях вітчизняної кам'яної немає, втім є ось така альтернатива - з Албанії.
Щоправда, морська. Господині бідкаються - для консервації така не підходить.
Морская нет, йодированная - нет. Только вот такая каменная соль или экстра. - кам'яна. А її нема.
Брак кам'яної солі в Україні виник через війну. Артемівське родовище, що у Соледарі на Донеччині, постачало на український ринок 90% продукту. Проте, зараз у регіоні точаться запеклі бої.
Володимир Низиєнко, керівник пресслужби ДП "Артемсіль":
Підприємство не працює, з квітня простоює, згідно з наказом до невизначеного часу. Постріли постійно, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, в матеріальний склад. Виробничий процес неможливий.
Менеджер цього супермаркету - Роман - каже, після припинення поставок з "Артемсолі" взялися шукати альтернативу.
Роман Яременко, клієнт-менеджер столичного супермаркету:
До нас зараз привозять сіль із двох країн. Це Румунія та Польща. І очікується ще з Греції. На жаль її ще немає, вона в дорозі.
Сіль, що виставляють на полиці, тут розкуповують за два дні. Втім, Роман запевняє:
Роман Яременко, клієнт-менеджер столичного супермаркету:
Дефіциту солі не буде. Я повторюсь ще раз, ми готувалися до цього. Шукали постачальників як в Україні, так і за кордоном.
Що ж до вітчизняних виробників солі. В Україні їх чотири - два з яких, і вони найбільші, розташовані на сході країни - у зоні бойових дій. А ще два - на заході. Солотвинське родовище на Закарпатті страждає від регулярних повеней. Тож Дрогобицька солеварня залишилася фактично єдиним в Україні виробником солі. Виробництво у Дрогобичі відрізняється від традиційного видобутку, як у Соледарі. Тут з надр викачують соляну ропу, далі її виварюють на дровах у спеціальних ваннах.
Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж:
Там, іноді, працювало по декілька працівників. Що вони можуть забезпечити для цілої країни? Та нічого. При тому обладнанні 18 сторіччя, яке там стоїть.
Олег Пендзин, експерт продовольчого ринку:
Обсяги виробництва Дрогобицької солеварні максимум можуть покрити Львівську область.
Тому й доводиться імпортувати. Втім, ціна європейського продукту для українського гаманця критичною не буде. І сягатиме 30 гривень - запевняють експерти.
Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж:
А те, що ми зараз бачимо, ціна іноді сягає 50 гривень або навіть 90 - це просто ціна, яку тестує на нас торгівля. Якщо вони зможуть продати по 40 гривень чи втулити нам по 40 гривень, то дійсно вони будуть іноді це робити.
Тим часом мережа вибухнула мемами у відповідь на гонитву за кам'яною. Користувачі пропонують продати сіль за квартиру у Києві. А ще жартують про обмін пачки солі на каністру з паливом. Дієтолог Євгенія Розум радить ласим до солі українцям скористатися тимчасовим її дефіцитом на користь здоров'я.
Євгенія Розум, лікар-дієтолог:
Не забуваємо, що велику кількість солі ми з`їдаємо разом з хлібом, сирами, кисломолочними продуктами, з напівфабрикатами.
За порадою лікарів, вживання солі варто зменшити до 5 грамів на добу. Проте, як себе до цього привчити? Пані Євгенія ділиться лайфхаком.
Євгенія Розум, лікар-дієтолог:
Якщо приготувати страву і взагалі її не посолити, розлити по тарілочках або розкласти і кожен свою порцію вже досолить зверху кришталиками. Ось ці кришталики солі, які будуть віддозовані, вони потрапляють до нас в ротову порожнину, на язик, і ми відчуваємо їх набагато яскравіше, а кількість її набагато менша.
А замінити тимчасово дефіцитну сіль можна спеціями, цедрою цитрусових чи зеленню.