На Ивано-Франковщине провели кулинарный экофестиваль [ Редагувати ]
Смачне свято. На честь 600-річчя гуцульського села Микуличин на Івано-Франківщині там провели вже традиційний кулінарний фестиваль "Смачний Спас". На кухні просто неба смажили-парили-варили старовинні карпатські страви. І все лише з натуральних та екологічно чистих продуктів. Голодним зі свята не пішов ніхто, - переконують наші кореспонденти.
- Файно, Беріт, газди! Ми вас дуже щиро просимо.
У микуличинських господинь села Микуличин столи ломляться від наїдків. Їх назви та способи приготування в інтернеті не знайти. Адже готують гуцулки за старовинними рецептами своїх прабабусь. Наприклад, у цих голубцях замість рису - кукурузна крупа, а замість капусти - листя столового буряка.
Василина Киф'як, господиня із села Микуличин:
- Ця страва стара. Колись люди не мали всякої їжі, як у даний час, щоби там розкошували. Що вирощували - з того і жили.
Представити свої старовинні рецепти на фестиваль з'їхалися мешканці кількох регіонів України. А скуштувати страви навіть гості з-за кордону. Не злякав їх ані холод, ані дощ, який лив цілий день.
Диміли не лише Карпати, а й вишукані страви місцевої кухні. За словами кухарів, всі наїдки - "без хімії" та ГМО. Як цей рум'яний кабанчик. Це тільки на перший погляд звичайний шмат м'яса. Насправді ж, переконує фермер із Закарпаття, він надзвичайно корисний. Павло вирощує свиней породи мангалица. Каже, на вигляд вони як вівці і навіть пасуться високо в горах.
Павло Тизеш, фермер із Закарпаття:
- Из ЕС проверяют меня 2 раза в год, они выдают сертификат. Это же экологично чистое. Ну, корысно, конечно. Без всяких холестеринов.
Популяризувати старовинні страви з екологічно чистих продуктів - це і є головним завданням фестивалю, - кажуть організатори.
Михайло Стовп'юк, організатор фестивалю "Смачний Спас":
- Оці наші страви - Мандабурєнники, Фасулєнники, Замащєнники, які є основою нашої кухні, і це буде вписане в велику Книгу кулінарних рецептів.
Наступного року бенкетувати буде маленьке містечко Тлумач. Тож тамтешні господині вже складають меню із старовинних покутських страв.
Максим Урлапов, Ольга Вихованска, Зиновій Афтанас, Новини, Телеканал "Інтер", Івано-Франківска область