На Буковині масово отруїлися гості весілля [ Редагувати ]
Майже 100 людей, серед них п'ятирічна дитина, отруїлися у райцентрі Путила на Буковині. Усі - гуляли на одному весіллі.
Чим отруїлися та як нині почуваються люди - з'ясувала Ольга Паламарюк.
Олександр на лікарняному ліжку вже другу добу. Зле чоловікові стало напередодні зранку. Спочатку була нудота та головний біль. Коли ж температура піднялася вище 39 - звернувся по допомогу.
"Кидало дуже в піт і температура. Всі подумали, що то отруєння. Бо якби 1-2 чоловіка, а то - багато народу", - говорить Олександр Чев'юк, пацієнт.
В інфекційному відділенні і пенсіонерка Олена Логош. Вона, як і Олександр, гуляла на тому ж весіллі усією сім'єю. Усі й занедужали.
"Все було свіже, домашнє. Це рідного брата мого свадьба - дочку віддавав. Самі дома, домашнє м'ясо. Я не знаю навіть, від чого це таке може бути", - стверджує Олена Логош, пацієнтка.
Одним пацієнтам надали допомогу і відпустили додому. Решту - госпіталізували. Найважчих - відправили до сусідніх лікарень. Адже місця для всіх - не вистачало. В Путильській райлікарні нині ремонт.
"Переважно - котрі пацієнти зверталися - були середньої важкості. На щастя, у дуже важкому стані було мало - десь до 10 людей", - зазначила Олена Гаврилюк, лікар-інфекціоніст.
Із симптомами отруєння уже звернулося майже 100 людей. Це наймасовіший спалах за останні роки, - зізнаються медики. І не виключають, що постраждалих побільшає, - адже весільними наїдками частували й інших жителів селища.
"Станом на сьогоднішній день, на 2 жовтня, в нас зареєстровано 86 випадків захворілих - серед них 28 дітей. Всього і з цих людей госпіталізовано 28 осіб, з них - 6 дітей", - повідомила Олена Вовк, заступниця головного лікаря Путильської райлікарні.
А це - горезвісний ресторан. Двері зачинені. Харчоблок - опечатаний. Розгублений господар каже: як все сталося - навіть гадки не має. Приміщення для банкету здав в оренду.
"Кухарі їхні, все їхнє. Я здав в оренду приміщення і посуд. Все! Музиканти їхні, продукти їхні. А проконтролювати я не в змозі", - наголошує Віктор Торак, власник ресторану.
Отож причину масового отруєння встановлюють фахівці:
"Тривають лабораторні дослідження. Попередній діагноз: гострий гастроентероколіт. Сьогодні, після консультації з обласними інфекціоністами, діагноз ставиться і "сальмонельоз" - під питанням", - повідомила Наталія Гопко, в.о. директора Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗу.
Результати досліджень будуть за кілька днів. Тим часом, справою вже зайнялися правоохоронці.