На Закарпатті родина перетворила випічку різдвяних пряників на успішний бізнес [ Редагувати ]
Медово-імбирні, солодкі, з начинкою і навіть гострі. Такі пряники роблять на Закарпатті. Там їх вважають різдвяною стравою. І смакують із чаєм... і вином. А одна місцева родина перетворила цю випічку на успішний бізнес. Сімейними рецептами вони поділилися із Мар'яною Мартин.
Традиційні страви на різдвяному столі: кутя, вареники, гриби, квасоля… А в ужгородців - ще й пряники.
Олена, жителька Ужгорода:
На Різдво ми готуємо самі вдома такі різдвяні форма человечек, людина чи як правильно сказати, зірочка, сердечко.
Олександру Ляхіну пряники нагадують дитинство. Він розповідає - бабуся, а потім і мама, завжди готували пісне печиво.
Олександр Ляхін, майстер із випікання різдвяних пряників:
І от один раз вона спекла хатинку і ми вирішили з цього зробити щось потужне за маминим рецептом було спочатку. Перша випічка і першим, що було на тот момент, взагалі новинка для Закарпаття - це були розписні пряники, різні фігурки, покриті айсінгом і декоровані по-різному.
Рецепт медово-імбирних пряників передавали з покоління в покоління. А десять років тому Олександр вирішив зробити на цьому сімейний пряниковий бізнес. І почав активно експериментувати, які тільки пряники не випікають. У шоколаді, з начинками, горіхами та навіть перцем чилі. Роблять із них справжні шедеври. Та улюблена страва родини - пряниковий торт з апельсинами. Це традиційний різдвяний рецепт. І ним сім'я люб'язно поділилася з нами. Отже, інгредієнти такі: імбир, гвоздика, кориця, духмяний перець, мед, яйця й борошно.
Марія Ляхіна, майстриня з випікання різдвяних пряників:
З'являється готове тісто наше тісто готове ми приступаємо до виготовлення тісто кладемо на кілька годин у холодильник. А згодом готуємо коржі. Ну, по товщині воно йде, ну такої середньої товщини щоб воно добре пропікалося, але залишалися м'якими.
Далі Марія ріже апельсин - він буде начинкою. Викладає в середину тортика. У духовці, розігрітій до ста вісімдесяти градусів, випікає не більше ніж 12 хвилин інакше пряник стане твердим. За кілька хвилин по кухні розливається духмяний аромат. Ще 5 хвилин і готово.
Наш пряник вже випікся, він ми бачимо виріс почекаємо пару хвилин для того, щоб можна було його залити шоколадом.
Далі до роботи беруться наймолодші господині сімейства. Дарина та Ліза прикрашають тортик.
Дарина Ляхіна:
Будемо прикрашати наш пряник шоколадом і горішками.
І наостанок пані Марія розкриває найважливіший інгредієнт.
Пряник готовий, найголовніший його інгредієнт - це любов.
І ще в родині є звичай - коли ласуєте першим шматочком власноруч приготованого пряника, треба загадати бажання. І якщо воно щире, то обов'язково здійсниться.