На Закарпатті музикою і танцями розпочали сезон випасу овець [ Редагувати ]
На Закарпатті з розмахом святкували проводи вівчарів з отарами на полонини. Кілька сотень жителів зібралися в Міжгір'ї, щоб урочисто розпочати сезон випасу овець. З музикою і танцями йшли аж у гори. Напої лилися рікою, столи ломилися від їжі, а вівчарі готували сир, бриндзу та вурду.
Центральними вулицями Міжгір'я колонною рушили більше сотні людей. Попереду - вершники в національному вбранні. Останніми йдуть тримбітарі.
Це проводжають вівчарвів на полонини. Усі жителі - при параді.
А винуватці свята, вівчарі - у традиційних гунях та коцованях.
Сергій та Федір, жителі села Річка:
Це коцованя сива, оввеча шерсть і спеціальна технологія обробки. Це з давніх давен наші предки це всьо носили, це то саме просто такий легкий варіант.
Йшли з піснею і танцями.
Для жителів Міжгірщини проводи отар на полонини, вже традиційно, велике свято. А серед гір на Синевірському перевалі вівчарів чекали - вівці. Бо ж свято святом, а обіднє доїння за графіком.
Три раз на день доїме, пасеме.
Пан Іван вже незабаром вирушить разом із вівцями на полонини. Вівчарить уже 30 років. Каже, на полонинах добре, але не всі це розуміють. Тому професія вимирає.
Іван, вівчар:
Говориме, тай пасти треба чтоби она сита була так ги людина. Молодьож іде на зароботки, бо се не вигодно двіста рублів на день.
Та сьогодні не про сумне. Свіже молоко проціджують. Виливають у відра. І додають кляг.
Кляг із козячих шлуночків з якого робиться сир, і вот на це молоко 150 г треба цього клягу всипати.
А поки сир готується, за давньою традицію, чабани запалюють ватру. На полонинах вона горить цілодобово, відлякує диких звірів, а ще, за повір'ями, і злих духів.
Гостей фестивалю частують традиційними стравами.
Микола Дерич, Віталія Сивовус, жителі села Голятин:
Банош, це є буц домашнього з нього же зроблений фета. З горіхом, з прополюсом, з вишньою і багато різних настойок.
Світлана, туристка з Києва:
Просто суперово, драйвово дуже так національно.
І от вівчарі вже готують свіжий овечий сир.
Сформовані грудки сиру підвішують, щоб стекла рідина. Із сировини буде вурда, а через два місяці бринза. І от вівцям вже час іти в гори.
На полонинах вівчарі разом з овечками пробудуть до кінця літа.