Запорізькі волонтери готують смаколики для захисників на передовій [ Редагувати ]
Суп та борщ, які можна просто покласти до кишені, а ще поживні батончики та смаколики з сухофруктів. Усе це запорізькі волонтери виготовляють для наших захисників. Заради спільної ідеї об'єдналися ще на початку повномасштабної війни. Сухі страви готують щодня. Як відбувається процес - дивіться далі.
Хлопці для нас стараються, ми щось повинні робити, для них.
З такими думками запорізькі волонтери щоранку збираються разом. На цій кухні чаклують над сухими супами та борщами для наших захисників. Процес не надто складний, але масштабний, кажуть активісти. За один день встигають начистити та порізати десять, а то і 20 кілограмів моркви, капусти, картоплі та буряку. Традиційно найбільше клопоту від цибулі.
Марина, волонтерка:
Плачем. Вначале плачем, потом все проходит.
Ніна, волонтерка:
Не дуже важко, але як вам сказать, в колективі все йде весело і легко, а так все люба хозяйка, котра на кухні працює вона знає, що начистить так багато овочей, їх порізать, це робота.
Далі подрібнені овочі відправляються у сушарку. На поличках розкладені усі інгредієнти для страв. Найвередливіша - картопля. Сушать її товченою і ретельно стежать за часом. Якщо не дотриматись технології - далі справи не буде.
Щоб вона була отака суха, сухенька, бо якщо вона не суха, то в блендері її не переб'єш і вона тоді не годиться.
Аби бійцям на передовій приготувати такий суп із м'ясом та грінками знадобиться лише пару хвилин. Один пакет розрахований та одну порцію. Борща вистачить, щоб нагодувати десятьох людей.
Олена, волонтерка:
Борщі ми віддаємо військовим, які мають можливість готувати собі їжу, а сублімовані супи та батончики енергетичні - це іде на нульовку, там де немає можливості готувати.
Втім не супами єдиними. Активісти відправляють на передову ще асорті з сухофруктів та енергетичні батончики. Усе також власного приготування. Пані Олена розповідає, спочатку усі дуже хвилювалися чи сподобаються сублімовані страви хлопцям.
Олена, волонтерка:
Ми намагаємось, коли роблять замовлення, в карман покласти якісь солодощі і от коли хлопці їх знаходять, вони ну дуже задоволені, вони це дуже приємно. Приємно, коли приїжджають і кажуть, а зробіть нам ще, зробіть нам ще.
Ніна, волонтерка:
Мало того, що треба уважно виконувати всі процеси підготовки нашої їжі, всі як вам сказать повинна бути душа, якщо ми вкладаємо душу в те, що ми готуємо, я думаю, що там смачно хлопцям їсти.
В майбутньому волонтери планують не лише удосконалювати рецептуру, а й урізноманітнити меню. Додати ще й другі страви, зокрема каші. А напередодні зимових свят обіцяють підготувати для захисників особливий смачний подарунок.