На Черниговщине устроили яичные бои [ Редагувати ]
До Великодня на Чернігівщині влаштовують бої крашанками. До цього чемпіонату готуються цілий рік: щоб зібрати з півсотні міцних яєць - курей навіть садять на спеціальну дієту. А перед відповідальним моментом - міцність шкаралупи перевіряють... на зуб. Наші кореспонденти довідались, як змусити несушок подарувати супер-крашанки.
15 тисяч яєць - за одну зміну. Сортувальниця Валентина може на дотик відрізнити яйце із слабкою шкаралупою - від міцного.
Валентина, сортувальниця яєць KURY Composition:
- На взгляд даже. Воно світле і шкарлупа аж прозрачна. Така.
Конвеєром на пункт сортування яйця їдуть із сусідньої кімнати. За стіною курник. Якщо у яйця тонка шкаралупа, воно не витримує і цієї дороги. Не те що поїздки до магазину. Зоотехнік каже - міцність можна контролювати.
Валерій Варава, зоотехнік KURY Composition:
- Крепость скорлупі зависит на 90% єто от состава раціона.
Це околиця одного з райцентрів на Чернігівщині. Тут секрети як годувати курку так, щоб вона несла яйця з міцною шкаралупою передають від батька до сина. На другий день Великодня доки жінки будуть у церкві. Чоловіки зберуться на цій галявині аби влаштувати змагання з яєчних боїв.
Олександр, не пропускає жодного місцевого чемпіонату. Каже гра триває кілька годин, а підготовка до неї - цілий рік. Головний секрет - у годівлі птиці.
Олександр Мартищенко, птахівник:
- Отсев даю, ракушняк, мішанку даю, крейду підмішую їм. Главное, шоб куриця не попробувала трави, як попробує трави, тоді яйця не кріпкі в неї получаються.
Олександр придивився ось ця попеляста курка у його дворі несе найміцніші яйця. Кожне з них перед змаганнями він перевіряє - на зуб. Робити це навчив уже й сина.
- Яйце ще треба правильно зварити. В окріп його кладуть або боком, або гострим кінцем вниз. Тоді білок застигає особливим чином., говорять чоловіки. Та на змаганнях фарт гравця важить не менше ніж секрети годівлі курки, відбор яєць чи їх приготування.