Нашпиговані антибіотиками: які продукти небезпечні для здоров'я [ Редагувати ]
Минулого разу ми розповідали про те, що в Україні антибіотики продаватимуть лише за рецептом. Усе - через масове самолікування українців. А ще - мають обмежити використання антибіотиків у фермерстві. Адже зараз у нас із цим - ситуація набагато гірша, аніж із самолікуванням.
Наша Олена Зоріна переконалася - антибіотики є скрізь. У м'ясі, молоці, овочах і фруктах. І навіть у меду.
На вигляд свіжі та апетитні ковбаси, яблука, сири...
"З Чернігівщини. Смачний! Пробуйте, куштуйте!"
Та Наталя Петрівна такій рекламі вже давно не вірить:
"От творога и от молочного белка вообще ничего нет. Когда жирность вместо 9% - 24%, дают какой-то маргарин", - переконана Наталя Петрівна, покупець.
Уже другий рік купує домашній сир із Вінниччини:
"А этот - натуральный. Вкусом отличается".
Що ж насправді приховує різниця в смаку? І чи безпечні домашні, фермерські чи магазинні продукти?
М'ясо, молоко, городина, садовина... Здавалося б звичні для українців, i головне - корисні продукти: тут і вiтамiни, і протеїни, і кальцiй.
Однак саме тут може бути й те, що повільно нас вбиває - антибiотики. Тiльки уявiть, половина усiх антибiотикiв, які виробляють у свiтi, використовують не в медицині, а в сільському господарстві.
Те, що продавці й виробники воліють замовчувати.
"Які антибіотики, дівчата? Антибіотики шурують в магазинах - для кількості. Ви знаєте, скільки антибіотики коштують?"
Та насправді й коштують недорого, і бути можуть - усюди! У м'ясі, молоці, яйцях, овочах, фруктах і навіть у меду!
"Коли бджоли хворіють весною - беруть, обробляють вулик і добавляють у корм - щоб вони не хворіли", - розповідає Сергій, продавець меду.
Хоча це - заборонено.
Копійчаний антибіотик для довшого зберігання молока. Або - тваринам.
"Дуже часто антибіотики використовуються з профілактичною метою. І, на жаль, змушені констатувати - час від часу вони використовуються як стимулятори росту, що власне є неприйнятним і в нас в Україні заборонено", - зазначив Микола Мороз, гендиректор Директорату безпечності та якості харчової продукції Мінагрополітики України.
Для людини це велика шкода. Бо разом з їжею ми отримуємо бактерії, що вже мають імунітет до тих чи інших антибіотиків. Тож лікуватися стає дедалі складніше.
Микола Стрижак, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України.
"Геть без антибіотиків, десь 10-15% продукції. Все інше - чи в більше, чи в меншій кількості - є", - зазначив Микола Стрижак, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України.
Це - звичайний столичний ринок. Сюди з'їжджаються люди з різних областей. Людмила, щоб продати м'ясо, здолала 200 кілометрів:
"Чисте домашнє сільське м'ясо!"
Жінка продає свинину зі свого господарства і те, що скуповує в інших хазяїв. Запевняє: усе - безпечне. Сама їсть та іншим радить. Хоча й підтверджує: із перших днів тваринок справді підгодовують антибіотиками. Але далі - табу.
"Може там коли поросятко ще манюсіньке, може там щось і дають, якісь добавки, щоб воно дало ріст, а потім переводиться на домашнє сільське. В селі немає людей таких, щоб вистачало грошей, щоб купляти антибіотики, добавки", - запевняє Людмила, продавець м'яса.
Але безпечність цього м'яса навряд чи хтось перевірить.
"Кожна банка молока на наявність антибіотиків не перевіряється - це елементарно дорого. Промислове виробництво, безпосередньо на виробництві", - зазначив Володимир Лапа, голова "Держпродспоживслужби" України.
Офіційна статистика минулого року: із трьох тисяч перевірок - лише у двох випадках виявили антибіотики: у меду і в яйцях.
Та чи справді таке безпечне те, що нам продають? Вирішуємо дізнатися самостійно. Купуємо три курки в різних місцях: на ринку, фермерську - з рук, так звану, домашню і в супермаркеті. Результати лабораторних досліджень вражають.
"Антибактеріальних препаратів не було виявлено в жодному зразку. Проте, в усіх трьох зразках була перевищена кількість загальної бакзабрудненості, також у третьому зразку курки була виявлена сальмонела", - повідомила Тамара Козицька, завідувач бактеріологічного відділу Державного Інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
А це означає, що на виробництві - не надто охайні. Та й сам продукт - не свіжий.
"На базарі ми купуємо "кота в мішку", а в супермаркеті - ми гарантовано самі себе травимо", - говорить Микола Стрижак, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України.
Антибіотики для людей і тварин мають продавати за рецептом. Тільки так можна виправити ситуацію, - вважають урядовці. Щоб було, як у Європі.
Це - звичайнісінька бельгійська свиноферма біля міста Брюґґе. Не "біо" і не "еко".
На фермі Барта Верґоте - майже 3 тисячі голів. Ще 15 років тому, як і всі бельгійські фермери, він годував своїх свиней антибіотиками для стимуляції росту. Та в ЄС це заборонили, і тепер Барт чудово господарює без них.
"Закон забороняє додавати антибіотики в малих дозах у їжу чи воду для тварин для нарощування м'яса чи жиру. Методи вигодовування тепер значно прогресивніші", - запевняє Барт Верґоте, бельгійський фермер.
А за три роки його ферма, як й інші в ЄС, мають відмовитися ще й від антибіотиків для профілактики хвороб.
"У Бельгії є спеціальна урядова організація AMCRA, яка забезпечує нагляд за використанням антибіотиків у тваринництві. Будь-яка купівля антибіотика повинна бути зареєстрована", - зазначив Барт Верґоте, бельгійський фермер.
Замість профілактики антибіотиками - Барт підсвинків вакцинує. А ще дає їм трохи більше простору. Перевірки на фермах Бельгії - явище рідкісне. Всю інформацію службам надають ветеринари.
"Ветеринар звітує до AMCRA за всі куплені антибіотики - яка ферма й скільки використала", - говорить Барт Верґоте, бельгійський фермер.
Антибіотик можна застосувати тільки коли тварина захворіла. Та про сліди від ліків у їжі - і мови не може бути. Кожна тварина має спеціальний номер, який зберігають, доки м'ясо не потрапить до магазину.
"Ось номер ферми і порядковий номер поросяти. Так ритейлери знатимуть, звідки це м'ясо".
Отож, де м'ясо краще і з якою фермою співпрацювати - магазини можуть вибирати, бо служба контролю з використання антибіотиків регулярно публікує рейтинги господарств.
В Україні про таке поки що годі й мріяти.
"Для того, щоб нам скоротити використання антибіотиків хоча б наполовину - я думаю, нам знадобиться від 5 до 7 років. Захворюваність серед тварин можна знизити не шляхом використання антибіотиків, а просто дотримання банальних гігієнічних вимог", - зазначив Микола Мороз, гендиректор Директорату безпечності та якості харчової продукції Мінагрополітики України.
Якщо в Європі в продукті знайдуть антибіотик, фермі можуть на рік заборонити продавати продукцію! В Україні - санкції не надто суворі.
"Партія вилучається, направляється або на переробку для промислових потреб, або утилізується. Штрафні санкції - 41730 гривень, якщо говоримо про юридичну особу", - наголосив Володимир Лапа, голова "Держпродспоживслужби" України.
До всього, перевірки - не для всіх.
"В мед антибіотики я не добавляю. А от прополіс - це природний антибіотик. Його бджоли використовують у вулику - щоб там не заводились грибки. А люди роблять настойки", - запевняє Сергій, продавець меду.
Та чи завжди то правда? Поки що українському покупцю доводиться вірити продавцеві тільки на слово.