У Чернівцях студенти-кулінари влаштували свято гарбуза [ Редагувати ]
"Король осіннього меню" - це про гарбуз, який саме вступає у свої права на українських кухнях. "Перекличку" родичів гарбузових та смаколиків з них - влаштували студенти у Чернівцях. А весь виторг вирішили віддати на благодійність.
Цього дня студенти-кулінари чекали більше, аніж канікул. На центральній площі частували містян своїми шедеврами. Серед родзинок свята - ось цей гарбузовий пай. Його кондитери випікали понад чотири години.
"Начинка в нас гарбузово-яблучна. Гарбуз ми спершу варили, а потім запікали", - говорить Анастасія Журавель, студентка.
На площі встановили ятки із смаколиками. Тут і кекси, і салати, і млинці, й навіть супи - усе з гарбузів.
"Це в нас гарбузовий крем-суп. Він іде на основі головного інгредієнту - гарбуза. А це в нас - пунш. Він також робиться на основі гарбуза та яблук. І от такий в нас виходить пунш", - показує Юлія Стоянова, студентка.
За свої ласощі студенти просять небагато: від 10 до 20 гривень. Кажуть, готували все з натуральних інгредієнтів. Тож охочих скуштувати - чимало.
"Знаєте, я вже втретє на цьому заході. Я третій раз беру такий самий млинець. Знаєте чому? Тому що він дуже смачний!"
Буковина - гарбузовий край, - розповідають кулінари. Однак, як готувати страви з гарбуза - знає далеко не кожна господиня. А дарма. Бо, окрім чудового смаку, він володіє ще безліччю корисних властивостей.
"Гарбуз містить багато вітаміну "В" та "С", "Бета-каротину" - так само, як і в моркві. Багато легких сніданків можна приготувати. Зараз популярна вівсянка - "вівсяноблін" можна готувати із пюре гарбуза", - зазначила Олександра Ротар, викладачка.
Свято гарбуза в Чернівцях влаштовують уже шостий рік поспіль. І якщо раніше про нього знали лише студенти, то тепер сюди зійшлося все місто.
"Ми не ставили за мету заробити кошти. Ми ставили, по-перше, реалізувати, представити свої рецепти, віднайдені у скринях у бабусі. Продемонструвати нашу майстерність, вмілість, творчість, креативність - тому що дуже багато нових технологій", - підкреслила Тетяна Незвещук-Когут, викладачка.
Усі вторговані від продажу кошти студенти передадуть на доброчинність. І сподіваються - свято гарбуза вже наступного року стане всеукраїнським.