Глобальне потепління осушить погреби французьких виноробів [ Редагувати ]
Глобальне потепління може осушити погреби французьких виноробів. Холодна весна та спекотне літо вдарили по цьогорічному врожаю - заявляють в уряді. Щоб бургундське не стало дефіцитом, місцеві підприємці шукають, як урятувати і виноград, і напій з нього. Які способи вигадали - дізнаєтесь у сюжеті.
Тотальні зміни клімату кинули тінь на статус Франції як найбільшого виробника вина у світі. Весняні заморозки та літня спека знищили виноградники уздовж річки Луари. Власники підраховують збитки. За даними міністерства сільського господарства, виробництво вина цього року може скоротитися на 12 відсотків. Під загрозою і якість напою.
"Нам би хотілося й надалі виготовляти бургундське вино зі смаком, до якого всі звикли, однак робити це доведеться вже за нових кліматичних умов. Мусимо добряче попотіти, щоб зміни в природі не вплинули на якість врожаю", - говорить Жан-Клод Рато, власник виноградника.
Над пошуком рішення працюють виноградарі в різних регіонах Франції. Частково зарадити ситуації може вирощування невибагливого сорту троянського винограду. Колись він був доволі популярним, адже рясно родить і витримує коливання температури.
"Це троянець - дуже давній сорт винограду, сьогодні його вже не розводять. З нього можна робити гідне вино, однак за якістю воно дещо поступатиметься бургундському. Якщо скуштувати виноградину, вона трохи гірчитиме - ще не достигла. Із цього сорту не вийде бездоганного вина", - говорить Жан-Клод Рато, власник виноградника.
Повернення до вирощування троянського сорту дозволить утримати виробництво французького вина на нинішньому рівні. Хоча смак його дещо зміниться.
"Поки що ми намагаємося вирощувати достатньо винограду в теплиці. Клімат може й далі змінюватися. Тож колись нам стане в пригоді те, що вже зараз ми відводимо спеціальні ділянки для експериментів і спостереження за рослинами", - говорить Тібальт Лігер-Белер, винороб.
Водночас французькі виноградарі працюють над удосконаленням популярних сортів, щоб скоротити відсоток врожаю з дефектами, спричиненими кліматичними змінами. І мати якісний виноград за будь-яких погодних сюрпризів.