В ресторанах Брюсселя працюють кухарі-біженці [ Редагувати ]
У Брюсселі ресторани запрошують до себе шеф-кухарів - біженців. Три дні вони демонструють європейцям страви своєї національної кухні. Про один із таких ресторанів дивіться далі
Філе морського окуня і рис з шафраном, смородиною та фісташками - такі незвичайні страви з'явились у меню одного з брюссельських ресторанів. Їх автор - Маджид Акбарі - іранський переселенець афганського походження.
Завдяки проведенню Кулінарного фестивалю біженців, Маджид зміг продемонструвати брюссельцям особливості іранської кухні. Хлопець стверджує - це надзвичайний досвід.
"Я у захваті від цієї події! Я покращив свою французьку, знайшов гарних друзів та відкрив для себе новий світ кулінарії. Перший день звичайно був тяжким, але потім працювати ставало дедалі легше і приємніше. Я дуже радий взяти участь у цьогорічному фестивалі. Сподіваюсь, наступного року він буде ще масштабнішим", - каже Маджид Акбарі, біженець з Ірану.
Через мігрантську кризу деякі європейці з побоюванням ставляться до біженців. Фестиваль організували, щоб показати - культура сходу така ж багата, як і європейська. Захід - це можливість не тільки допомогти біженцям, а й запропонувати відвідувачам нові смачні страви.
"Сьогодні ми знову пропонували іранські страви тим відвідувачам, які раніше ніколи їх не куштували. І їм подобається. Ми багато чого навчилися за цей час. Наприклад, готувати страви з іранськими спеціями. Щоправда, ми використовуємо їх дещо інакше - додаємо менше та змішуємо з іншими травами. Завжди цікаво отримати новий досвід. Особливо, якщо ми зможемо використати його у майбутньому", - каже Антуан Сбікер, шеф-кухар ресторану.
Найкраща оцінка роботи шеф-кухаря - відгуки клієнтів. У Маджида вони - лише схвальні.
"Я вважаю, такі заходи дають змогу людям стати ближчими, вони об'єднують нас. І по-справжньому надихають. Ми можемо відчути, - наскільки важливою і необхідною для нашої спільноти - є людяність", - говорить Барбара Вержан, відвідувачка ресторану.
Брюссель - одне з 14-ти європейських міст, де на роботу у ресторани запрошують шеф-кухарів із біженців. Брюссельські організатори сподіваються, що кількість таких закладів невпинно зростатиме.