Аграрії Закарпаття збувать вирощене за безцінь: чого чекати фермерам [ Редагувати ]
Одна з категорій, яка точно цього року потребуватиме допомоги від держави, це фермери. Товар у них є, а от покупців нема.
В аграріїв Закарпаття - небачені збитки через карантин. Бо ринок збуту звузився, і вирощене просто дівати нікуди. Тож змушені віддавати за безцінь.
Наші кореспонденти вирішили дізнатися - про перспективи фермерів і можливості покупців. Чи буде обвал цін - про це далі.
Закарпаття - регіон ранньої городини. Звідси її везуть по всій Україні. Точніше, так було до карантину. Тут, у селі Заріччя, на Іршавщині, майже на кожному подвір'ї - по кілька теплиць.
Пойте сюда. За капустов туй буде іти перець, це ранній уже висаджений.
Саме теплиці - чи не єдине джерело прибутку селян. Роботу починають ще в листопаді: облаштовують теплиці, готують землю, сіють насіння, висаджують розсаду. Вкладають чимало зусиль та коштів.
Щоб потім заробити на врожаях і прогодувати сім'ї. Та тільки не цього року.
Анна Маркусь жителька села Заріччя:
ЇЇї сіяли у грудню, Садилисьме в лютому, і видите, она така чиста, ни слимака, екологічно чиста, яка файна уросла і так її дешево давати. Минулого року була перша капуста 31, а цього року по 7.
Ціна на овочі зменшилася майже уп'ятеро. Та продавати однаково доводиться. Перша городина швидко псується. Тому вибір простий: збувати за копійки або викидати.
То прийшлося тамки у того шанса висипати і всьо
А ті гуртовики, які доїжджають до Заркапатських сіл, користають із ситуації: беруть за безцінь, а продають втридорога.
Анна Маркусь, жителька села Заріччя:
В нас дешево беруть, але якби людям дешево давали, аби люди відчули ош ми дешево їм даєме, я не кажу най зароблять і вни, але оби люди відчули ош ми так дешево даємо.
Деяких фермерів ситуація з врожаєм вивела на дорогу.
Марія Касинець жителька села Заріччя:
По 9 гривень даю но та так трохи пішло і вже мені 81 рік та ще робити, та мусай робити.
Бо виходу немає. Багато роздрібних ринків поки що закриті, а з гуртових замовників геть небагато. У супермаркети або магазини маленьким фермерам не пробитися. Там свої постачальники, і здебільшого закордонні.
Магдалина Зан, жителька села Заріччя:
Везуть із Македонії, Албанії, но а нашо нам ту продукцію, коли нашої продукції є доста. Не лиш нагодовались би ме Україну нашу, Європу.
А це вже Київ. Головний ринок збуту для наших героїв із Закарпаття. Та більшість базарів тут досі закриті.
Яна, жителька Києва:
Вообще это нечестно, а так не знаю - начальству видней, государству нашему. У нас взагалі держава трошки дивна. Ну на ринку да, різні люди селяни, в кого маленький бізнес, то їм да - збитки великі.
Світлана Салюк, жителька Києва:
Я никак не могу понять какая разница между рынком и супермаркетом? На воздухе, если вы знаете и знают это все медики, вероятность заразиться значительно меньше. Все-таки на рынке более качественный товар, более свежий и цены ниже.
Зрештою київська влада це рішення переглянула.
Втім, деякі продовольчі ринки почали відкриватися, отже ми вирішили перевірити чи вдарив карантин по цінах та асортименту.
Зараз у Києві дозволили відкрити п'ять ринків. Та ми вирушили на базар, який безперебійно торгував увесь час, попри карантин. Відома на все місто - "Столичка". Покупців тут вистачає, як і товару. Овочі, запевняють продавці, українські. Везуть із Херсонщини. Ціни, кажуть, стабільні. Огірки по 25 гривень, редька по 15.
Надія, продавчиня:
Цены вы знаете вверх-вниз прыгают, поэтому так определенной стабильности как таковой нет. Помидоры вот в этой категории, на огурец цена стабильная, а вот свежие которые на них цена прыгает, апельсины-мандарины - на них цена стабильная.
Щоправда, на ринку очікують: після скасування карантину продукти подешевшають.
Дмитро Долгошевський, керівник департаменту по роботі з операторами ринку "Столичний":
На сегодняшний день поставка отечественной продукции не уменьшилась. При массовом выходе продукции наоборот цена как правило начинает понижаться, впринципе мы ожидаем, что будет подешевление продукции.
Зниження ціни на городину прогнозують і економісти. Відкриття ринків забезпечить конкуренцію, а отже і здешевлення.
Андрій Блінов, економіст, координатор експертної платформи НБУ:
Відкриття ринків плюс сезонне здешевлення вони будуть сприяти тому, що ціни на окремі сезонні товари будуть знижуватись.
Доки у великих містах очікують, що відкриття ринків здешевить продукцію, селяни Закарпаття висаджують у теплиці перець, готуються збирати огірки. І сподіваються, бодай цей врожай дасть змогу покрити їхні збитки і щось заробити.