Що не можна готувати на Святвечір: "заборонені" страви [ Редагувати ]

Джерело: Pexels
Святвечір є найособливішим та найтаємнішим вечором, у який віряни готуються до Різдва – одного з головних свят церковного року. У католиків Святвечір припадав на 24 грудня, православних християн – 6 січня. За традицією, саме у цей вечір уся родина збирається за спільною вечерею після появи першої зірки на небі.
На стіл ставлять обов`язково 12 пісних страв, кожна з яких має особливе значення. Найголовніші з них – кутя, узвар та хліб – символи чистоти, Божого слова та життя. Окрім цих страв, на стіл також ставлять різноманітні овочеві салати, вареники та пиріжки з пісною начинкою, капусняки та солоні овочі.
Що заборонено готувати
Так як Святвечір – це обов`язково пісна вечеря, відповідно на столі не повинно стояти молоко, м'ясо, яйця та жир, різноманітні продукти тваринного походження.
У цей день важливо готувати скромну вечерю та національні страви. Бо банально – це вияв пошани до традицій нашого народу. Тож, під заборону потрапляють:
- Екзотичні продукти.
- Морепродукти, в тому числі і риба – вона містить кров.
- Алкоголь в будь-якому вигляді. І хоч на практиці це виглядає інакше. Але вважається, що алкоголь забирає у людини чисту свідомість, в той час як Різдво потрібно зустрічати з чистим розумом і Святий вечір є особливим початком цього свята.