На рынках Киева появились ранние арбузы и дыни [ Редагувати ]
Кавуновий сезон. Баштанні заполонили столицю. Експерти пояснюють появу ягід на початку липня ранньою весною і грамотним вирощуванням. Але попереджають: перш, ніж робити покупки на ринках, слід поцікавитися у продавців: чи є у них сертифікат на продаж? В іншому випадку, солодкий смак кавунів може обернутися гірким присмаком ліків.
Кавуни та дині заполонили столицю, побивши всі рекорди, так рано баштанні продають уперше, стверджують експерти. І самі дивуються - перевірили гуртовиків - нітрати в нормі.
Игорь Стрелюк, експерт плодоовочевого ринку Українського аграрного бізнесу:
- Ми провели ще на початку липня моніторинг великих оптових ринків, де спілкувалися з цими ж лабораторіями і що здивувало, що дійсно всі підтверджують - все в нормі.
Проте це зовсім не означає, що треба змітати кавуни і дині з будь-яких прилавків. Якщо сертифіката у продавця немає, схемою - прийшов, побачив і купив краще не користуватися. У будь-якому кавуні є нітрати. Все залежить від їх кількості, яку і вписують у сертифікат. Норма - 60 мікрограмів на кіло. Крім того, повинна бути вказана наявність пестицидів і важких металів. Без мокрої печатки - це просто папір.
Але найбільше шансів отруїтися, якщо з'їсти кавун, куплений на придорожній точці.
Оксана Скиталинская, доктор-диетолог:
- Кавуни які, біля доріг вони мають величезну здатність втягувати вихлопні гази, а найстрашніше вихлопних газів - свинець, який накопичується в цих же кавунах. Буквально 2-3 години кавун постоїть біля дороги і норма свинцю перевищує в десятки разів.
Менш надійний, але теж спосіб перевірити, чи нашпигований кавун нітратами - народний. Треба розрізати ягоду впоперек і якщо на зрізі багато щільних білих прожилків, ідіть по-англійськи.
Олена Механік, Максим Чеблін, Новини, Телеканал "Інтер".