ГПУ просит президента уделить внимание питанию в школах-интернатах [ Редагувати ]
Гнилі овочі, прокисла сметана і сир складають меню вихованців українських інтернатів і дитячих будинків. Після позапланових ревізій Генпрокуратури виявилось, що дуже часто сиріт годують неякісними харчами. Антоніна Маровді побувала в одному із інтернатів, щоб на власні очі побачити, що їдять діти.
У цю школу-інтернат наша знімальна група приїздить без попередження. Кухар показує практично порожні холодильники. Каже, продуктів мало тому, що дітей всього лише 50. Коли ми заходимо на склад: за мішками бачимо добре заховані сметану і молоко. А у сміттєвих пакетах знаходимо сир.
Галина Папіль повар Корчунецької школи-интернат:
- Доводиться деколи готувати з продуктів перестрочених, бо нема більше ніякого вихода.
Два тижні тому тут була санепідемстанція - порушень не виявила. А всього лише за 7 днів сюди приїхала прокуратура, результати її перевірки кардинально інші. Порція запіканки на дитину - 40 грамів, це менше столової ложки. До того ж була зроблена з зіпсованого сиру.
Наталія Гончарук, старший помічник прокурора Хмельницької обл.:
- Дітей годували недоброякісною продукцією, без супровідних документів, порушувалась технологія приготування їжі.
Минув уже тиждень, але у кутку ті ж самі брудні відра для продуктів. Працівники їдальні при нас намагаються заховати 2 головки гнилої капусти. А м'ясо, дістають і показують голими руками, рукавичок тут взагалі немає. Такі порушення в інтернатах та дитячих будинках прокуратура виявила по всій Україні. Тут, впевнені в СЕС, працюють недобросовісно.
За новим проектом розпорядження Кабміну перевірки санепідемстанція буде проводити не раз у квартал, як раніше, а раз на пів року.
Ірина Кучеріна, начальник відділу захисту прав і свобод дітей ГПУ:
- Они должны проверять раз в неделю, это в лучшем случаи, а при такой постановке раз в день, и вот это было бы нормально, и тогда это было бы действенно. Может надо ужесточить меры, расстрел ввести, может тогда оно будет что-то действенное.
У СЕС кажуть, головне не кількість перевірок, а якість.
Олександр Кравчук, перший заступник головного державного лікаря України:
- Відповідає за санітарний стан закладу, все рівно керівник закладу.
Втім, у прокуратурі впевнені: ситуацію з харчуванням у інтернатах треба жорстко контролювати. Звернути на це увагу вже попросили президента.
Антоніна Маровді, Ольга Сергєєва, Світлана Чернецька, Новини, Телеканал "Інтер".