В Італії в'язні готують випічку до Різдва [ Редагувати ]
Напередодні Різдва в'язниця італійського міста Падуя наповнилася пахощами свіжої випічки.
Пекарня, у якій працюють колишні наркоторговці і грабіжники, у святкові дні запрацювала на повну. Від замовлень на їхні фірмові різдвяні пироги немає відбою.
Як готуються до свята за ґратами - далі у сюжеті.
Невеличка пекарня у місті Падуя. Перед новорічними святами тут готують традиційний італійський різдвяний кекс панетоне - ретельно змішують інгредієнти, подрібнюють фрукти і пакують готові десерти. І ця пекарня нічим би не відрізнялася від сотень інших.
От тільки знаходиться вона - у в'язниці. І всі її працівники - відбувають покарання. Наприклад, 62-річний Еліо отримав 22 роки за міжнародну контрабанду наркотиків.
"Коли ви дивитесь на стіни в'язниці, що ви собі уявляєте всередині неї? Точно не пекарню. Але вона існує. Ми готуємо неймовірні десерти і їх розкуповують миттєво", - говорить Еліо, в'язень-пекар.
Пекарню у в'язниці створили в 2005 році. Адміністрація пишається - їхні пекарі, виходячи на свободу, рідше повертаються до кримінального минулого, ніж інші в'язні.
Засуджені заробляють по 800-1000 євро на місяць. Кошти можуть витратити на каву, зубну пасту або надіслати родичам.
"Раніше я був шибайголовою із Неаполя, який не знав, що робити, і опинився у в'язниці. А тут я багато чого навчився і тепер знаю, що не пропаду, коли вийду", - говорить Марко, в'язень-пекар.
Готові кекси обов'язково маркують - "зроблено у в'язниці Падуя". Придбати тюремні солодощі можна в інтернет-магазині пекарні або ж у навколишніх крамницях.