В Пекине началась "Клубничная Олимпиада" [ Редагувати ]
У Пекіні стартувала "Полунична Олімпіада". Так називають міжнародний симпозіум із вирощування полуниць. Ця подія, так само як і головні спортивні змагання світу, відбувається раз на чотири роки. Експерти із усього світу приїжджають на симпозіум, щоб обмінятися досвідом вирощування цієї популярної ягоди. А кулінари діляться рецептами полуничних десертів. Більше подробиць у сюжеті Ольги Іванової.
Свіжіше, корисніше, прогресивніше - такі гасла полуничної олімпіади. Тут знають, як виростити найсмачніший урожай. Полуниця - ягода примхлива. Зайва волога чи холод -і все, десерту не буде. У найкращих теплицях світу комфортом полуниці опікується комп'ютер.
Джен Лі, агроном:
- Ці білі скриньки можуть визначати температуру, рівень освітлення та вологості у теплиці. Вся інформація з них надходить на дисплей. На ньому вибудовується графік. По ньому видно, як змінюються показники. А комп'ютер на підставі цих даних самостійно визначає оптимальні умови для полуниць.
Симпозіум цікавий не лише для тих, для кого полуниці- це бізнес. Попри холодну погоду на нього з'їжджаються тисячі пересічних китайців. Відвідувачі аплодують роботу, який вправно відриває полуничні хвостики. І звісно ж, досхочу ласують новими сортами ягоди. Їх можна скуштувати просто із грядки. Також тут можна спробувати себе і у приготуванні полуничних солодощів.
Симпозіум триватиме п’ять днів. Але й після того свято полуниці для жителів Пекіна не закінчиться. Грядки і теплиці лишаться в експоцентрі до кінця червня - і ще встигнуть порадувати городян урожаєм ягод.
Ольга Іванова, "Новини", телеканал "Інтер"